Makanan Tradisi Kaum Kadazan-Dusun

BOSOU

Bosou, dalam bahasa Malaysia bererti jeruk. Ia diperbuat daripada ikan basah, daging dan sayur-sayuran seperti ‘polod‘ (kulit sejenis pokok palma) lalu dicampur dengan ‘panggi‘ iaitu sejenis bahan pengawet untuk mengelakkannya daripada menjadi basi dan berbau busuk. Bosou merupakan makanan kegemaran orang KadazanDusun sejak dahulu lagi. Ia biasanya dimakan secara berkumpulan seperti ahli keluarga. Bosou yang terkenal ialah Bosou Ikan (dicampur dengan batang pisang atau ‘polod‘).

JERUK BAMBANGAN

Ini pula jeruk bambangan. Yang dalam bekas tu dah kena jeruk pun. Warna putih tu pula sebenarnya isi biji bambangan tu sendiri. Parut lepas tu baru campur skali dengan buah bambangan tu. Kepada penggemar benda-benda masam ni..haa cubalah penangan jeruk bambangan ni.

AMBUYAT

Ambuyat. Makanan Kadazan kontemporari dipengaruhi oleh hidangan turun-temurun dan hidangan cina, dengan pengubahsuaian-pengubahsuaian unik dan nuansa sertapenggunaan tertentu barang makanan boleh didapati di sini, terutama pucuk-pucuk rebung, sagu dan ikan air tawar. ‘pinasakan’ adakah salah satu  hidangan kadazan yang paling popular, yang pada asasnya adalah satu bentuk ikan air tawar jeruk.

BUTOD

Biasanya butod akan ditumis dengan minyak sehingalah garing.Butod yang telah dimasak sangat sedap dihidangkan dengan nasi panas atau bagi kebiasaan kaum kadazan dusun butod seringkali dijadikan “pusas” dalam upacara keramaian.

Advertisements

About totallydelicious

Group Name : { Authentic701 } Group Members : { Amalina. Gan. Syahira. Nadia. Shu Ping. Asyiqin. }
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s