Makanan Tradisi Kaum Bajau

SAGOL PARI

Sagol Pari makanan tradisi Bajau. Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan. Ada dua jenis masakan sagol iaitu sagol kering (tiada kuah) dan sagol basah (ada kuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol, biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu, iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.

TEHE-TEHE

Tehe-tehe@Landak laut. Dimasak dengan nasi dan makan secara combo.  Isi dalam tehe-tehe ialah nasi.

KELUPIS

Kelupis  ini nasi pulut yang dibalut dengan daun pisang. Kelupis sedap dicicah dengan kuah kacang.

KUIH PENJARAM

Kuih penjaram ialah makanan orang Bajau. Kuih penjaram ini macam manis-manis sedikit. Kalo anda pergi kenduri atau majlis kahwin orang bajau , memang dua benda ini wajib ada .

About these ads

About totallydelicious

Group Name : { Authentic701 } Group Members : { Amalina. Gan. Syahira. Nadia. Shu Ping. Asyiqin. }
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s